Rookkanaal

 

Rookkanalen

Een rookkanaal is van belang bij het gebruik van een houtkachel maar er kan niet zomaar een kachelpijp geplaatst worden. Volgens de richtlijnen van het bouwbesluit NEN6062:2011 zal een rookkanaal geplaatst moeten worden. Los van het bouwbesluit moet natuurlijk de veiligheid op de eerste plek komen te staan. De functie van een rookkanaal is dat deze de rook en warmte van uit de warmtebron afvoert.

Wij leveren een ruim aanbod rookkanalen hierbij komen we de volgende rookkanalen tegen enkelwandige rookkanalen, dubbelwandige rookkanalen en flexibele rookkanalen. Maar naast de rookkanalen zijn ook de montage toebehoren van grootbelang hierbij te denken aan muurbeugels rozetten dak ondersteuners zolderondersteuners wand en dak doorvoeren. Door het complete leveringsprogramma is er voor elke situatie een passende oplossing.

Bij de aanschaf van een rookkanaal is het van belang om de diameter van de aansluiting van de houtkachel en het vermogen van de houtkachel te weten, afhankelijk hiervan wordt het bijpassende rookkanaal uitgezocht. Er zijn nog veel oude een kleine houtkachels op de markt waarvan de aansluit diameter soms klein is of nog al afwijkt veelal zijn hiervoor nog wel nieuwe rookkanalen te verkrijgen of wordt er gebruik gemaakt van een verloop. Bij bestaande rookkanalen welke na inspectie gebruikt mogen worden kom je in de praktijk ook vaak afwijkende maatvoeringen tegen, maar ook dit kan door een verloop te plaatsen op een rookkanaal opgelost worden.

Voor een goede trek in een rookkanaal is de lengte hiervan belangrijk. Een rookkanaal welke recht naar boven loopt heeft een betere trek dan een rookkanaal welke veel bochten heeft. Tijdens het branden van een houtkachel onttrek deze zuurstof uit de ruimte om een houtkachelkachel goed te laten branden is het dus van belang dat hier verse lucht wordt aangevoerd. Bij de tegenwoordige nieuwbouw woningen is de woningisolatie van een hoog niveau dit resulteert dat er minder lucht wordt aangevoerd dit noemt men onderdruk. Er zijn kachels welke een extra aansluiting hebben waar een aanvoerbuis welke in de spouwmuur achter de houtkachel wordt geplaatst de houtkachel van lucht voorziet.


Verfijnd zoeken